Smaczna włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich opcji, jakie proponuje kuchnia z Europy na wyjątkową uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Typowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. Krakow Restaurant italian Cuisine Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, minestrone i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film