Włosi wiedzą, w jaki sposób jeść. Być może dlatego, że wykorzystane przez nich składniki są świeże, aromatyczne i odpowiednie dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – koncentruje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest również wspaniałe i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie wyłącznie smakują niesamowicie, niemniej jednak również są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoskie jedzenie w Krakowie
Spójrz na kilka poniższych składników, jakie stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Olej z oliwek
Jest to praktycznie wymagane wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.
restaurants main market square krakow
Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są olśniewające, lecz te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.